Blog

Geleneksel Çin Tıbbı Sağlık İpuçları – 4 / Bedende Yinyang

pexels-mikhail-nilov-6944935
Çin Tıbbı

Geleneksel Çin Tıbbı Sağlık İpuçları – 4 / Bedende Yinyang

Derler ki, yang’ın içinde yin, yin’in içinde yang vardır. Gün yang kabul edilirken gece de yin’dir. Daha detayına inilecek olursa şöyledir: gün doğumundan gün ortasına kadar yang içinde yang’dır; gün ortasından gün batımına kadar yang içinde yin’dir; gün batımından gece yarısına kadar yin içinde yin, gece yarısından gün doğumuna kadar da yin içinde yang’dır.

Bu sınıflandırma insan bedeni için de geçerlidir. Bedenin dışı yang, içi yin’dir. Arka yang, ön yin’dir. Bedenin üst yarısı yang, alt yarısı yin’dir. Zhang fu organlarında ise kalp, karaciğer, dalak, akciğerler ve böbrekler beş zhang’dır çünkü yin doğaya sahiplerdir. Safra kesesi, mide, kalın bağırsak, ince bağırsak, mesane ve sanjiao da altı fu organı ya da boşluk organlardır ve yang kabul edilirler. Onların fonksiyonu karşılama ve geçiştir.

Daha da detaylı sınıflandıracak olursak, göğüs bölgesi yang, abdomen de yin’dir. Bu neden kalp ve akciğerler yang türü zhang organlarıdır. Kalp yang’da yang’dır, akciğerler ise yang’da yin’dir. Diyaframın altında abdominal bölgede ise yin fu organları bulunur: karaciğer, dalak ve böbrekler. Böbrekler yin’de yin, karaciğer yin’de yang’dır, dalak ise yin’de mutlak yin’dir. Bu sınıflandırma kişinin organlar arasındaki ilişkiyi ve genel anlamda bedeni konum, fonksiyon ve organ doğası bakımından bütüncül olarak anlamasını sağlar.

Yetkin bir hekim ve tanı koyucu beş zhang ve altı fu organının değişim ve dönüşümlerini gözlemleyebilir. Etkileyen dış etkenleri ve dönüşümsel enerjileri, yin ve yang’ı, altı atmosferik unsur (altı şer) sıcak, soğuk, rüzgâr, nem, kuruluk ve yaz sıcağının etkilerini bilir. 

Hünerli hekim hastalıkları hem yüzeyde hem de içeride takip edebilir ve hastalığın gidiş yönünü kestirebilir. Tüm bu eşleşmelerle hekimin etkili bir teşhis koyması ve doğru tedavi sürecini belirlemesi mümkündür.

Qigong Akademi ☯️🕊️