Blog

Qigong Nedir?

5qigongakademicom-qigong-egitim-akademi
Qigong

Qigong Nedir?

Qigong, 5000 yıllık bir geçmişe sahip, Çin kökenli bir bütüncül sağlık sistemidir. Qigong, yaşam enerjisi anlamına gelen ‘Qi’ ve istikrarlı çalışma sonucunda elde edilen beceri anlamına gelen ‘Gong’ kelimelerinden oluşur. Bu doğrultuda Qigong, özetle, yaşam enerjimizi fark etmek, beslemek, korumak, yönlendirmek, temizlemek ve güçlendirmek için yaptığımız her türlü çalışmanın çatı sistemidir demek mümkündür. Qigong’un en önemli iddiası da aşina olduğumuz, “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur” yaklaşımıdır. Gerçekçi ve sürdürülebilir bir bilinç gelişimi için mutlaka temelinde güçlü ve sağlıklı bir beden olmalıdır. 

Egzersiz ve fizyoterapinin kadim atalarından biri olarak kabul edilen Qigong sisteminde:

– hem fiziksel egzersizler; 

  • germe-gevşeme 
  • esneme 
  • denge 
  • koordinasyon 
  • nefes 
  • güç 
  • kondisyon egzersizleri,

– hem de zihinsel/ruhsal çalışmalar

  • nefes farkındalığı ve ustalığı 
  • meditasyon 
  • odaklanma
  • gevşeme
  • aydınlanma gibi çalışmalar bulunur. 

Bu nedenle de Qigong, binlerce yıldır, tüm dünyada hem fiziksel hastalıklar hem de zihinsel/ruhsal rahatsızlıklar için en etkin önleyici ve destekleyici tıp unsurlarından biri olmuştur.

Qigong yaklaşımında sağlık 3 temelden geçer; doğru postür, doğru nefes ve doğru zihin.

Doğru postür, aslında bedenin varsayılan donanımının tamamının sağlığından bahsetmekle birlikte özellikle omurganın güçlü ve esnek olmasına, bedenin iç mekanizmalarının sağlıklı olabilmesi için dış taslağının da sağlam olması şartına değinir. Bu nedenle çoğu Qigong çalışması omurgayı destekleyici kas gruplarını güçlendirici, omurgayı çeşitli yönlerde esnetici bükme, uzanma, döndürme, burkma hareketleri içerir. Böylece birçok kronik bel, boyun, sırt, omuz, diz ağrıları, fibromiyalji gibi rahatsızlıklar düzenli Qigong çalışmasıyla ya tamamen iyileşir, ya da gündelik hayata etkisi minimalize edilir.

Doğru nefes, aslında insanın dünyayla her türlü aldı-verdi dengesini temsil etmekle birlikte doğrudan yeterli ve kaliteli nefesin önemini vurgular. Bedenin böylesine hayati bir ihtiyaçla, nefesle, olması gereken optimal düzeylerde beslenememesi hem bedensel hem zihinsel birçok rahatsızlığa zemin hazırlar. Bu nedenle Qigong’da doğru nefes, başlıca yatay nefes/diyafram nefesi olmak üzere, çeşitli nefes teknikleriyle alışkanlık haline getirilmek istenir. Düzenli tekrarla kişi hem diyaframı tekrar aktive eder, hem nefes kasları güçlenir, hem de doğru nefes alışkanlık ve doğal refleks haline gelir. Böylece hem beden hem beyin yeterince oksijenle beslendiğinde daha enerjik, daha güvende, daha zinde olunur.

Doğru zihin, ilk iki temele kıyasla daha soyutmuş gibi gelir kulağa. Ancak aslında öyle değildir. Karmaşık ve mistik yaklaşımların aksine Qigong’un bu konudaki açıklaması ve yönlendirmesi oldukça sade ve gerçekçidir. ‘Yi neredeyse Qi oradadır’ deriz Qigong öğretisinde. Yani, ‘Zihin/odak neredeyse, yaşam enerjisi oradadır.’ Yani, ‘Kişinin aklı neredeyse, canı da oradadır.’ Bu tariften yola çıkarak, kişi canını, yaşamını idareli ve kaliteli kullanmak isterse bir kişilik yaşamalıdır. Çünkü birden fazla yer ve zamanda bulunmak, bir kişilik canımızla birden fazla kişi yaşatmaktır. Böylece canımız daha hızlı tükenir; gergin oluruz, huzursuz oluruz, kaygılı oluruz. Her neredeysek ve ne yapıyorsak zihnimizi orayla doldurup orada akmasını sağladığımızda doğru zihin dediğimiz hali yakalarız. Qigong çalışmalarında da bu halin doğal bir alışkanlığa dönüşmesi ve Qigong dışında da sürmesi için önce beden farkındalığı üzerinden hareket eder ve bedeni ve nefesi izleriz. Böylece canımız sadece bizde kalır.

Hemen her Qigong çalışması bu üçlüyü aynı anda beslemesiyle özeldir. Bu yönüyle herhangi bir egzersizden farklıdır. Bir yarış ve acele de yoktur. Herkesin kendi ihtiyaçları ve aşamaları, ve tek bir niyet vardır: sağlık. En sağlıklı egzersiz türlerindendir. Çünkü her yaştan, her altyapıdan insan kademeli olarak Qigong’a giriş yapıp ilerleyebilir. Doğadan esinlenilen birçok hareket bedenin doğasına da tam uygundur. Bu nedenle de hem gelişim sağlar, hem de zarar verecek ölçüde zorlamaz. 

Qigong, bu üçlüyü beslemekle birlikte bazı çalışmalarında özel odak noktalarına da sahip olabilir. Bu odak noktaları doğrultusunda da üç ana dala bölünür:

  • Medikal Qigong: Beden sistemlerine ve organlara fayda sağlama amacıyla tasarlanmış Qigong çalışmaları (Örn. Baduanjin, Shi Ba Shi, element Qigong’ları)
  • İçsel/Ruhsal Qigong: Beden enerji sistemleri ve zihinsel/ruhsal becerilere odaklanan, meditasyon yönü yoğun Qigong çalışmaları (Örn. Zhan Zhuang, Yinyang Qigong)
  • Savaşçı/Sert Qigong: İçsel ve dışsal dayanıklılığı, ağrı eşiğini, gücü ve odağı üstün seviyelere çıkarma amacıyla aslen Çin savaş sanatçılarının kullandığı Qigong çalışmalarıdır; sivil halka da mutlaka özellikle dayanıklılık konusunda büyük katkısı vardır.

Sonuç olarak Qigong, kişinin bütüncül sağlığını korumak ve birçok potansiyelini daha etkin bir şekilde ortaya çıkarıp hakim olmak için yapabileceği çeşitli egzersizler ve çalışmalar bütünüdür. Aynı zamanda Geleneksel Çin Tıbbı’nın da bir dalıdır.

Qigong’la tanışmak ve hayatınızın bir parçası haline getirmek isterseniz, eğitimlerimize bekleriz.

Qigong Akademi

Gönderiyi Yorumla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir